Одговори на честo постављана питања (Недоумице)
 

  • Формално-правно каква је тренутна ситуација по питању КиМ?

Формално-правно рат који је почео 1999. још увек није завршен. До потписивања мировног споразума (тзв. Правно-обавезујући споразум) на снази су резолуција УН 1244 и Војно-технички споразум из 1999. године по којима је КиМ део територије државе Србије. Такође,  формално-правно на КиМ се налази МИРОВНА МИСИЈА УН (мировне мисије иду тамо где је рат).

 

  • У чему је суштински проблем са потписивањем тзв. Правно-обавезујућег споразума?

Тај споразум о нормализацији односа формално-правно представља мировни споразум чијим потписивањем би престале да важе резолуција УН 1244 и Војно-технички споразум из 1999.године, самим тим Србија би изгубила право на територију КиМ!

 

  • Да ли смо ми још увек у рату са НАТО пактом, иако нам званично нису објавили рат, ако сада треба да потпишемо мировни споразум (тзв.Правно обавезујући) којим би се тај рат званично окончао?

Тачно је, Србија је правно од 24.3.1999. до потписивања мировног споразума, у рату са НАТО пактом.

 

  • Да ли представник државе има легитимитет да потпише мировни споразум ако тиме дефакто крши Устав своје земље?

На жалост, може. Јер, мировне конференције и мировни уговори имају такву снагу!

 

  • Да ли је термин који се користи у медијима "Правно обавезујући споразум" заправо мировни споразум којим се завршава рат са НАТО пактом?

Да, то је само улепшан термин за мировни споразум којим би се и званично завршио рат.

 

  • Да ли су Албанци (Шиптари) учествовали у рату 1999. као званична пешадија НАТО пакта и тиме се сврстали у непријатеље државе Србије?

Да, нажалост велики део албанског становништа је учествовао као агресор у рату против држављана Србије 1999. године. Доказ за ово су званича документа чланица НАТО пакта.

 

  • Да ли је Косово и Метохија изгубљено (као нпр.Скадар) по међународном праву?

Није, на данашњи дан (24.3.2018.) КиМ је и даље део Србије по важећим међународним декларацијама, конвенцијама и уговорима!