Покрет ОТАЏБИНА настао у српском расејању 1999. године одмах после бомбардовања СРЈ, а први пут политички активиран у матици 2016. године, поздравља Народну Резолуцију о Косову и Метохији и сматра да је она добродошла, као што су добродошли и сви апели и позиви српском народу да се пробуди и спречи да неко други запечати његову судбину, одузме му државну територију, верске и културне споменике и економску инфраструктуру која се на отетој територији налази.

Ми сматрамо да Народна Резолуција има моралну и мобилишућу снагу и да њена функција није да се равна према параграфима и оквирма на које се позива данашња власт у Србији, јер то представља „petitio principii“.  Да је та власт поштовала Устав и законе Републике Србије, не би никада ни било потребе за оваквом Резолуцијом.

 

Народна Резолуција о КИМ очигледно врши улогу вансистемског и ванредног мобилишућег фактора позивајући народ и грађане да постану свесни свог конститутивног значаја за државу. Она има ону улогу коју је имао Национални проглас отпора Веркор, или генерал Де Гол када је француски народ, мимо закона окупиране Француске 18. јуна 1940. године позвао на вансистемски референдум и устанак, не обазирући се на то да ли његов позив одобравају закони, правила и уредбе тадашњег француског уређења. Народна Резолуција јасно тврди да је српска држава данас окупирана и издата, а акт који грађанство и народ позива на симболични гест против окупације, није дужан да се равна ни по каквим правилима, оквирима и роковима, јер да су ти закони и правила поштовани, Устав Србије не би ни био погажен. У политичкој теорији, онда када су највиши правни акт и поредак од стране власти погажени, а власт се и даље одржава формално се позивајући на тај исти поредак, дозвољено је свако вансистемско деловање, будући да је то почетак револуционарне борбе.

Јасним антипартитократијским позивом целини народа, ова Резолуција излази из партикуларности политичког интереса (pars pro toto). У ситуацији када ниједна партија на политичком небу Србије у стварности ( ни de jure ни de facto) не штити државни Устав Републике Србије, Резолуција својим позивом показује да је народ као конститутивно тело државе изнад свега, и да је он, и само он, носилац суверености и одлука.

Најзад, Покрет ОТАЏБИНА подржава Народну Резолуцију о КИМ, посебно због чињенице што се у тачки број 12. нашег програма, налази захтев за повратак казне за велеиздају ОТАЏБИНЕ.

Професор Др Мила Алечковић


 https://www.volimotadzbinu.rs